Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Και μία ανακοίνωση για τους αγρότες από το ΣΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Το Σ.Ε.Κ. Λιβαδειάς  στο πλαίσιο διασύνδεσης της Τεχνολογίας με την Αγροτική
Ανάπτυξη διοργανώνει στις 15 Μαρτίου 2012 ημερίδα με θέμα:
‘Σύγχρονες Καλλιέργειες για το νομό Βοιωτίας’
Η ημερίδα  έχει ως στόχο να συμβάλει:
§   στην ανάδειξη των σύγχρονων καλλιεργειών που να δίνουν τη δυνατότητα στον αγρότη να παράγει προϊόντα πιστοποιημένα και ασφαλή για τον καταναλωτή,
§   στην ενημέρωση για την αντιμετώπιση καλλιεργητικών προβλημάτων της περιοχής,
§   στην εύρεση πόρων για ανάπτυξη νέων καλλιεργειών.
Υποβολή θέματος  εργασιών- παρουσιάσεων  μέχρι 5 Μαρτίου 2012 στο email: mail@1sek-livad.voi.sch.gr
Οργανωτική Επιτροπή
Δρ. Καλοβρέκτης Κων/νος,  Δ/ντής Σ.Ε.Κ
Κιάφας  Γεώργιος, Τομεάρχης Σ.Ε.Κ
Ρηγογιάννης  Χρήστος, Υπ. Εργαστηρίου Γεωπονίας Σ.Ε.Κ

Η αίτηση-δήλωση και οδηγίες συμπλήρωσης για τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ κατηγορίας 10%


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10% – ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β΄: ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ 10% ΚΑΤΟΧΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β' ΕΤΩΝ 2010 ή 2011 ΓΙΑ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα καταθέσει  τροπολογία στη Βουλή για την παράταση, κατά δυο έτη (2012 και 2013), της ρύθμισης εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ρύθμιση προβλέπει, τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10%, για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά, σε κάθε περίπτωση, όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη.
Αναλυτικότερα, με τη διαδικασία του 10%, θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) των ετών 2010 ή 2011. Αντιστοίχως, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, θα έχουν δυνατότητα να εισαχθούν με τη διαδικασία του 10% οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), των ετών 2011 ή 2012.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Υπ.Παιδείας: Νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή για την παράταση, κατά δυο έτη (2012 και 2013), της ρύθμισης εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ρύθμιση προβλέπει, τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10%, για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά, σε κάθε περίπτωση, όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη.
Αναλυτικότερα, με τη διαδικασία του 10%, θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) των ετών 2010 ή 2011. Αντιστοίχως, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, θα έχουν δυνατότητα να εισαχθούν με τη διαδικασία του 10% οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), των ετών 2011 ή 2012.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Από την Παρασκευή οι δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Ποιοι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ πρέπει να υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση


Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Και φέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και η προθεσμία ορίζεται  από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (επειδή η καταληκτική ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου είναι Σάββατο) για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Σε κοινή προθεσμία, που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία 10-28 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση. 

 Η συνέχεια του άρθρου εδώ>>>

Εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας- Αιτήσεις από 20 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου


Στις 5 και 6 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, για την πιστοποίηση της γνώσης της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής γλώσσας, ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπ. Παιδείας.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από 20 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2012. Οι αιτήσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου κατοικίας ή διαμονής των υποψηφίων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Οι  εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θα διεξαχθούν  για την πιστοποίηση της γνώσης των παρακάτω γλωσσών και επιπέδων:
α) Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test), στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική.
β) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.
γ) Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
Οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας: www.kpg.minedu.gov.gr, και στις Διευθύνσεις ή τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ για κάθε μαθητή σε οικογένειες με εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ


Σε οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ, που έχουν τέκνα που φοιτούν σε δημόσια σχολεία και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που δεν υπερβαίνει τις 3000 ευρώ, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ, για κάθε παιδί, μέχρι το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το 16ο έτος ηλικίας (Ν. 3016/2002). Η ενίσχυση αυτή καταβάλλεται, πλέον, με τη λήξη του σχολικού έτους,  μετά από βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου για την εγγραφή του μαθητή και την παρακολούθηση των μαθημάτων κατά το σχολικό έτος που έληξε.

Μαθητικός Διαγωνισμός Νομού Βοιωτίας 2012


Το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) Λιβαδειάς στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων του για το σχολικό έτος 2011-2012, διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό υπό την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης για τους μαθητές του Νομού Βοιωτίας με τίτλο:
‘ ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ’

Στο μαθητικό διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές, Γυμνάσιων και Λυκείων του Νομού Βοιωτίας. Σκοπός του διαγωνισμού αποτελεί η αφύπνιση και η ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών του Νομού Βοιωτίας. Οι μαθητές καλούνται στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού από 10-02-2012 έως 27-04-2012 να καταθέσουν την έρευνα ή την κατασκευή τους με καινοτόμα εφαρμογή σε ένα από τα παρακάτω πεδία:
    στην πράσινη ενέργεια (στο σχολείο, στο σπίτι, κ.α.),
    στο διαδίκτυο (κατασκευή blog, διαδικτυακά εργαλεία, υπηρεσίες web 2.0),
    στην πράσινη ανάπτυξη,
    στο χωριό μου (καινοτόμες δράσεις ανάδειξης της ιστορίας του τόπου, καινοτόμες λαογραφικές δράσεις, κ.α.),
    στην πόλη μου (καινοτόμες περιβαλλοντικές εφαρμογές, κ.α.),
    στην τάξη ή στο σχολείο μου (καινοτόμες δράσεις προβολής της τάξης ή του σχολείου μου, κ.α.)
    στο περιβάλλον (αειφορική γεωργία & περιβάλλον, κ.α.),
    στις μεταφορές (οχήματα, κ.α.),
    στην τεχνολογία.
Η αποστολή των εργασιών – κατασκευών γίνεται στη διεύθυνση του Σ.Ε.Κ. Λιβαδειάς (Ταχ. Διεύθυνση: Δελφών 24-26, ΛΙΒΑΔΕΙΑ Τ.Κ 32100, Τηλ./fax:22610-87887, Τηλ.:22610-87888, e-mail: mail@1sek-livad.voi.sch.gr). Οι μαθητές για σχετικές πληροφορίες του διαγωνισμού μπορούν να απευθύνονται στα πρόσωπα της Οργανωτικής Επιτροπής στα τηλέφωνα:  22610-87887,  28923,  22718, και στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Κ. Λιβαδειάς .
Το πρώτο βραβείο που θα δοθεί στους διαγωνιζόμενους μαθητές σε τελετή απονομής αποτελεί ένας φορητός υπολογιστής τελευταίας τεχνολογίας.

Οργανωτική επιτροπή διαγωνισμού
1.    Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος
2.    Λαμπίδη Ευτυχία
3.    Παπαγεωργίου Γεώργιος
4.    Παπακώστας Γεώργιος
5.    Ρουμπιέ Αγγελική
6.    Σιαμανδούρας Σωτήριος
                                                                                       
 Ο  Δ/ντης  
                         
Δρ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τι πρότεινε σήμερα Τετάρτη 1/2 η Διακοματική Επιτροπή για το νέο Λύκειο και το σύτημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Πρόταση για πλήρη εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος το 2015
Από την Διακομματική Επιτροπή για το νέο Λύκειο
Να εφαρμοστεί πλήρως από το 2015 το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προτείνει η Διακομματική Επιτροπή για το νέο Λύκειο που συνεδρίασε σήμερα. Ο νέος τρόπος εισαγωγής αφορά στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στην τρίτη γυμνασίου.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου για τους μαθητές της Α’ Λυκείου θα ισχύσει μεταβατικό στάδιο και θα μετάσχουν σε ενδοσχολικές εξετάσεις για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου.
Ταυτόχρονα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια θα εξετάζονται σε τρία έως πέντε μαθήματα επιλογής τους.
Το υπουργείο Παιδείας προτείνει επίσης από το 2015 ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου να υπολογίζεται για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Σύμφωνα με αυτό, οι μαθητές που πηγαίνουν τώρα στην πρώτη τάξη Λυκείου και ήδη παρακολουθούν νέα προγράμματα, όταν θα πάνε στην τρίτη τάξη Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα ενδοσχολικά και σε κοινά θέματα, σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα μαθήματα, ωστόσο, θα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι εξετάσεις στην πρώτη ομάδα θα οδηγούν σε εθνικό απολυτήριο, ενώ τρία έως πέντε θα είναι τα μαθήματα της δεύτερης ομάδας και σε αυτά θα διαγωνίζονται εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές και να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Τα παιδιά που πάνε τώρα στην τρίτη τάξη Γυμνασίου, όταν θα φτάσουν στην τρίτη τάξη Λυκείου, θα έχουν ήδη διδαχθεί τη δευτέρα και τρίτη Λυκείου με τα νέα μέτρα, ενώ όταν θα δώσουν εξετάσεις όπως ακριβώς και οι προαναφερόμενοι μαθητές, θα έχουν επιπλέον Τράπεζα Θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας, απ΄όπου θα αντλούνται τα θέματα όλων των εξετάσεων.
Επίσης, θα μπορούν να διαγωνίζονται πολλές φορές σε ένα μάθημα μέσα στην ίδια χρονιά, προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή στη σχολή που θέλουν. Στις προτάσεις του υπουργείου είναι οι εξετάσεις να γίνονται την ίδια ημέρα και για τις δύο ομάδες μαθημάτων.
Ας σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο και ρόλο, αφού θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θα υπάρχουν τμήματα χαμηλής ζήτησης, στα οποία θα εισάγονται υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις, μόνον με μία αίτησή τους και προφανώς με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.
Την πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης, παρουσίασε σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Βασίλη Κουλαϊδή- που τη συντονίζει-, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αλέξη Δημαρά, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), Ιωάννη Καζάζη, τον πρώην πρόεδρο του ΣΠΔΕ, Γιώργο Μπαμπινιώτη και την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου.
Στο τέλος της συζήτησης, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η «Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει μόνο PSI και προβλήματα στην οικονομία. Στην Παιδεία, υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα και κάθε μέρα που χάνεται, την "πληρώνουμε" με χρόνια. Στο υπουργείο Παιδείας έγινε σήμερα, από μία επιτροπή εξαιρετικών επιστημόνων, η παρουσίαση του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο και του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το καλό κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής προτάσεων ανάμεσα στα κόμματα και στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία. Είναι κατανοητό σε όλους μας, πλέον, ότι στην Παιδεία απόλυτη προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Β. Κουλαϊδής τόνισε ότι «σήμερα παρουσιάστηκε η πρόταση της Επιτροπής προς τη Διακομματική Επιτροπή, σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης. Βασική μας αρχή είναι να μην αιφνιδιαστεί κανένας μαθητής. Για αυτό το λόγο, η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος θα αφορά τους μαθητές που, αυτή τη στιγμή, φοιτούν στη Γ΄ Γυμνασίου. Για τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Β' και Γ΄Λυκείου δεν θα υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης, ούτε στο πρόγραμμα σπουδών».
Ειδικότερα:
- Οι μαθητές, που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α' Λυκείου, θα παρακολουθήσουν στη Β' και Γ' Λυκείου προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών, που θα τους επιτρέπουν τη συμμετοχή στο καινούργιο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Θα πάρουν μέρος σε τελική γραπτή εξέταση που θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:
- Η πρώτη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει το βαθμό του απολυτηρίου και
- Η δεύτερη ομάδα θεμάτων θα περιλαμβάνει τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθορίζει το βαθμό πρόσβασης.
- Για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των εξετάσεων.
Για το νέο σύστημα πρόσβασης:
- Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης, τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3- 5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Να σημειωθεί ότι το ένα μάθημα θα είναι οπωσδήποτε η Νεοελληνική Γλώσσα.
- Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες μαθημάτων (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση).
- Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές θα κάνουν επιλογές μαθημάτων και θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα.
- Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας μαθημάτων.
- Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

http://www.ethnos.gr