Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ο ΕΦΕΤ αποσύρει 816.138 επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca- Cola!


Δύο μήνες σχεδόν μετά την αποκάλυψη για μη ασφαλείς ποσότητες φιαλών Coca Cola και Sprite, με δελτίου τύπου που εξέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας αποσύρει χιλιάδες αναψυκτικά από την αγορά χαρακτηρίζοντας τα «μη ασφαλή».  


Ειδικότερα, ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει πως το ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης ανέρχεται περίπου σε 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων. Ο αριθμός των κατασχεθέντων προϊόντων, ανά κατηγορία προϊόντος, είναι:  
- 397.080 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml (ημ. Λήξης 14.08.2013 & 15.08.2013, κωδικοί παραγωγής 13Β…VT & 14B…VT, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 437.256 συνολικά παραχθέντων.  
- 298.422 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 14.08.2012, 15.08.2012 & 16.08.2012, κωδικοί παραγωγής 13Β…VU, 14B…VU & 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 326.238 συνολικά παραχθέντων.  
- 47.850 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Sprite σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 15.08.2012, κωδικός παραγωγής 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 52.644 συνολικά παραχθέντων.  
-       Τα ανακληθέντα/αποσυρθέντα προϊόντα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή.  
-       Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας στα εν λόγω ανθρακούχα αναψυκτικά και πρώτης ύλης (ζάχαρη) ως προς την παρουσία των ουσιών 2,4/2,6 διχλωροφαινόλης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβούλιου του Γενικού Χημείου του Κράτους.  
-       Η διαδικασία καταστροφής των ανακληθέντων/αποσυρθέντων ποσοτήτων ανθρακούχων αναψυκτικών έχει ήδη ξεκινήσει, σήμερα 19.04.2012, με εποπτεία των ελεγκτικών κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.   
-       Όσον αφορά στην τελική διαχείριση της κατασχεθείσας επιμολυσμένης ποσότητας ζάχαρης, προβλέπεται απομάκρυνσή της από την διατροφική αλυσίδα είτε με καταστροφή της είτε με την επαναποστολή της στη χώρα προέλευσης της (Βέλγιο), στο πλαίσιο της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.       
Ο ΕΦΕΤ θέλει επίσης να επισημάνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού ασφάλειας τροφίμων, οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και αυστηροί, και διενεργήθηκαν τόσο σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» (Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης) όσο και στο σύνολο της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ είχε υπό συνεχή επιτήρηση την επιχείρηση «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον», ωθώντας την παράλληλα να προβεί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικών ενεργειών.     
Συνοψίζοντας, οι ενέργειες του ΕΦΕΤ αφορούσαν σε:  
α) Άμεση ανάκληση/απόσυρση των εμπλεκομένων επιμολυσμένων παρτίδων των ανθρακούχων αναψυκτικών από την εταιρεία «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον».  
β) Δέσμευση και κατάσχεση των επιμολυσμένων παρτίδων τελικών προϊόντων και πρώτης ύλης (ζάχαρης).  
γ) Λήψη δειγμάτων τελικών προϊόντων (διάφοροι τύποι ανθρακούχων αναψυκτικών) και πρώτων υλών (επεξεργασμένο νερό, ζάχαρη) από όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ελλάδα, ήτοι σε Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης και αποστολή τους για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Ρόδου).   
δ) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου παρήχθησαν οι επιμολυσμένες παρτίδες προϊόντων.  
ε) Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιστατικό μέσω έκδοσης σχετικής κοινοποίησης στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).  
στ) Εποπτεία των διαδικασιών καταστροφής των κατασχεθέντων προϊόντων.  
ζ) Έκδοση Δελτίων Τύπου και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.  
η) Ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας και εξετάζεται η επιβολή προστίμων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΦΕΤ.  
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «Η Coca Cola είναι ένα δημοφιλές προϊόν με ευρεία κατανάλωση και για τον λόγο αυτό η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού υπήρξε από μέρους μας άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική. Ελήφθησαν εξ αρχής όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα από τη νομοθεσία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, και ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των μη ασφαλών, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, προϊόντων απεσύρθησαν από την αγορά. Ο ΕΦΕΤ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια προστασίας του καταναλωτικού κοινού εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου με ισότητα ανεξαρτήτως προς όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων».
Πηγή: newpost.gr

Αποτελέσματα έρευνας σε 676 σχολεία για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Η έρευνα  υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία και με την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιέλαβε 676 σχολικές μονάδες και συνολικά 37.000 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-19 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με
τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγήθηκε μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στην έρευνα ήταν προαιρετική. Tα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χώρας, τις περιφέρειες και τους νομούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας
Κάπνισμα
Σύνολο μαθητών 13-19 ετών
• Ένας στους 5 (20%) έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα
• Ένας στους 7 (14%) είναι συστηματικός καπνιστής (καπνίζει καθημερινά)
• Καπνίζουν περισσότερα αγόρια από κορίτσια και οι διαφορές αυξάνονται με τη βαρύτητα του καπνίσματος
Συστηματικό κάπνισμα σε σχέση με την ηλικία
• Τα 13-14 έτη αποτελούν την ηλικία έναρξης καπνίσματος για την μειονότητα  (<2%) ενώ ακολουθεί αλματώδης αύξηση έως την ηλικία των 17-18 ετών όπου καπνίζει ένας στους 4 (24,5%) και στην ηλικία των 19 πάνω από τους μισούς (51%)
Διαχρονικά 1984-2011 (μαθητές 15-19 ετών)
• Η μεγάλη αύξηση των καπνιστών μεταξύ του 1984 και 1998 ακολουθήθηκε από προοδευτική καθοδική πορεία από το 2003 έως το 2011.

 Αλκοόλ
Σύνολο μαθητών 13-19 ετών
• Έξι στους 10 (61%) ήπιαν μέσα στον τελευταίο μήνα
• Ένας στους 10 (11%) ήπιε με συχνότητα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα
• Ένας στους 3 (34%) έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του
• Το 13% έχουν μεθύσει πάνω από 2 φορές στη ζωή τους
• Το κρασί, η μπύρα, τα ισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικά είναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση
• Πίνουν περισσότεροι μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα σε σύγκριση με την Αθήνα
Αλκοόλ σε σχέση με την ηλικία
• Κατανάλωση αλκοόλ και μέθη αυξάνονται πολύ με την ηλικία : πάνω από δυο φορές την εβδομάδα πίνει σχεδόν ένας στους 5 εφήβους 17-18 ετών (18%), ένας στους 4 ηλικίας 19 ετών (26,8%) και έχει μεθύσει πάνω από δύο φορές ένας στους 4 μαθητές 17-18 ετών (22,7%) και ένας στους 3 μαθητές 19 ετών (32,8%)
Διαχρονικά 1984-2011 (μαθητές 15-19 ετών)
• Τάση μείωσης της ευκαιριακής κατανάλωσης αλκοόλ, εντονότερη στην Αθήνα
• Αυξητική τάση στη τετραετία 2007-2011 σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα
• Διαφαινόμενη αύξηση κατανάλωσης στα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια μέσα στα 4 τελευταία χρόνια
• Αυξητική τάση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ναρκωτικά
Σύνολο μαθητών 15-19 ετών
• Ένας στους 7 (15,2%) έχει κάνει χρήση (έστω και μία φορά) κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης. Η πλειονότητά τους έχει επαναλάβει τη χρήση.
• Έχουν κάνει χρήση περισσότερα αγόρια από κορίτσια (αναλογία ~ 2,5 προς 1)
• Υπερτερούν στη χρήση η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές
Χρήση κάνναβης σε σχέση με την ηλικία
• Με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός όσων έχουν κάνει χρήση : Στην ηλικία των 17-18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ένας στους 7 (13,6%) και τον τελευταίο μήνα το 8%
• Χρήση κάνναβης έστω και μία φορά έχει κάνει στην ηλικία των 13-14 ετών το 2,6% των αγοριών και το 0,9% των κοριτσιών
Διαχρονικά 1984-2011 (μαθητές 15-19 ετών)
• Σχεδόν τριπλασιάζεται η χρήση ναρκωτικών μέσα στην εικοσιπενταετία (από 6% το 1984 σε 15,3% το 2011)
• Αυξάνεται περισσότερο από τη δοκιμή η συστηματικότερη χρήση (χρήση 3+ φορές)

Στις 17 Μαΐου κλείνουν τα Γυμνάσια-Στις 15 Ιουνίου τα Δημοτικά



ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, την ερχόμενη εβδομάδα :
-Το διδακτικό έτος για τα Γυμνάσια θα λήξει στις 17 Μαίου
-Το διδακτικό έτος για τα Δημοτικά θα λήξει στις 15 Ιουνίου.
Επίσης στις 17 Μαίου θα λήξουν τα μαθήματα στα Λύκεια. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα
που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 07/06/2012 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12/06/2012 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 21/05/2012, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 22/05/2012. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16/06/2012 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 11/06/2012.
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Tο πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012 στα Ειδικά Μαθήματα
Tο πρόγραμμα των εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 για εισαγωγή σε τμήματα Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και των Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα,
και το χρόνο Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) , καθορίζει απόφαση της υφ. Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ