Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η 30η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΓΙΩΝ






Τα  τριακοστά  γενέθλια  του συμπληρώνει  σήμερα  ο σύλλογος  ο οποίος ιδρύθηκε σύμφωνα  με το καταστατικό  στις  25/02/1987 μετά  από τη καταστατική  γενική συνέλευση των ιδρυτικών μελών .






Η σύνθεση  του  πρώτου  Διοικητικού Συμβουλίου  που προέκυψε από τις εκλογές  που έγιναν  την  21/12/1987 και ψήφισαν  52 μέλη.

 Αγγέλου              Γεώργιος                   Πρόεδρος
 Πλατή                 Αικατερίνη                 Αντιπρόεδρος
 Αγγέλου             Δήμητρα                     Γραμματέας
 Σταμέλος            Γεώργιος                   Ταμίας
 Σιαμανδούρας    Σωτήριος                    Μέλος
 Τσαρουχάς          Βασίλειος                  Μέλος
 Πήλιουρη            Αικατερίνη                 Μέλος

 Αγγέλου              Βασίλειος                  Εκπρόσωπος  στην  Ένωση Γονέων
 Σταμέλος            Λουκάς                      Εκπρόσωπος  στην Σχολική  επιτροπή       












Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΕ.Λ. ΒΑΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ




Πριν λίγους μήνες άνοιξαν για πρώτη φορά οι πόρτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας. Των εγκαινίων του μουσείου προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν πλήθος τιμητικών εκδηλώσεων, ως εορτασμοί ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για την πόλη. Η επισκεψιμότητα του Μουσείου κατά τους πρώτους αυτούς μήνες ήταν πολύ μεγάλη.
 Το Λύκειο Βαγίων επισκέφτηκε και αυτό με τη σειρά του το Μουσείο Θηβών στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης που πραγματοποίησε την 21η  Δεκεμβρίου 2016. Ειδικότερα οι μαθητές της Α΄ Τάξης άδραξαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις εντός του μουσειακού χώρου σχετικές με το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν το τρέχον  σχολικό έτος με θέμα «Οι μαθητές του ΓΕΛ Βαγίων μάς ξεναγούν στο Καβίρειο».
Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με το αρχαίο θέατρο Καβίρειο που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα περίπου έξω από την Θήβα. Στον χώρο του Καβιρείου διεξάγονταν λατρευτικές τελετές μυστηριακού περιεχομένου προς τιμήν των θεών Κάβιρου και Παίδα, οι οποίες σχετίζονταν με την ευγονία της γης, των ζώων και των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που έχει ενθουσιάσει όλους τους μαθητές.

Επικεντρώνοντας στα αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Καβίρειου και τα οποία στεγάζονται σήμερα στο μουσείο της Θήβας, η υπεύθυνη καθηγήτρια, κα Χατζή Ζωή,  μέσα από ειδικά φύλλα εργασίας κατηύθυνε  την πολιτιστική ομάδα στην άντληση πληροφοριών σχετικά με τη λατρεία, το περιβάλλον, την τέχνη και την καθημερινότητα στη συγκεκριμένη περιοχή κατά τον 5ο π.Χ. και τον 4ο π.Χ. αιώνα. 




   Οι μαθητές χωρίστηκαν, σύμφωνα με τα φύλλα εργασίας,  σε ομάδες «Ιστορικών-Συντηρητών», «Βοτανολόγων», «Λαογράφων» και «Παιδαγωγών» και κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένες προθήκες και βάθρα του μουσείου στα οποία αντιστοιχούσαν οι αριθμοί των αγγείων που χρειαζόταν να μελετήσουν. Κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το είδος των αγγείων και στην συνέχεια να καταγράψουν την χρονολογία τους, το υλικό κατασκευής τους αλλά και την χρήση τους. Επιπλέον προσπάθησαν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων να αντλήσουν χρήσιμες για την έρευνα τους πληροφορίες. Της επίσκεψης είχε προηγηθεί προετοιμασία μέσω της μουσειοσκευής « Ο Κώδων από το Καβίρειο» ενώ κάποιοι μαθητές και μαθήτριες είχαν αναλάβει να βρουν πληροφορίες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Θήβα για τις προς μελέτη ιστορικές περιόδους. Οι μαθητές τελείωσαν τις δράσεις τους με την δραματοποίηση της παράστασης ενός λατρευτικού αγγείου, την οποία και βιντεοσκόπησαν για να θυμούνται τη στιγμή. Γεμάτοι νέες γνώσεις, επέστρεψαν στα Βάγια ικανοποιημένοι.
Συνολικά, η επίσκεψη στο μουσείο της Θήβας απέβη ιδιαίτερα επιμορφωτική για όλους. Οι μαθητές, εκτός από τις πολύτιμες πληροφορίες που αποκόμισαν για το Καβίρειο, συνειδητοποίησαν, μέσω της εργασίας τους σε ομάδες, ότι όλοι μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του. Βέβαια, τίποτα απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τη συνεργασία των ανθρώπων του μουσείου, οι οποίοι ήταν δεκτικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν σε όλες τις δράσεις. Τα μουσεία είναι πράγματι φορείς πολιτισμού και χαιρόμαστε που ένας τέτοιος «φάρος» πολιτισμού βρίσκεται και στον τόπο μας.


Λουίζα Γκιόκεζα, Α΄ Λυκείου, 22/12/2016




Πηγή http://lyk-vagion.voi.sch.gr/autosch/Joomla_3.3.6/index.php/2015-01-13-19-59-26/2017-02-08-15-01-01/120-2017-01-31-18-56-37


















Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΔΩΡΕΑ ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ


Στα  πλαίσια της  συντήρησης  του  κτηρίου Γυμνασίου – Λυκείου  Βαγίων  αποφασίστηκε  η αντικατάσταση  του επιτοίχιου  ρολογιού,  που  υπήρχε  στη ανατολική  πλευρά  του  σχολείου, λόγω των φθορών  που είχε  υποστεί. Το συγκεκριμένο  ρολόι ήταν δωρεά  του εκλιπόντος  συμπατριώτη  μας    Αριστείδη  Θεοδώρου του Νικολάου στη  μνήμη  του  γιου του Ιπτάμενου Ανθυποσμηναγού Νικόλαου, ο οποίος  έχασε  την ζωή του  εν  ώρα καθήκοντος το 1976 σε  ηλικία  είκοσι  πέντε χρονών. Ο αδελφός  του  Θεόδωρος  συνεχίζοντας  την χορηγία   του πατέρα  του  ανέλαβε  με  προθυμία  την  χρηματοδότηση  της  αγοράς  ενός  νέου  ρολογιού,  το οποίο και  τοποθετήθηκε  μαζί με αναμνηστική επιγραφή στην κεντρική  είσοδο του κτηρίου πολλαπλών χρήσεων. 

           Οι σύλλογοι  ευχαριστούν  τον  συμπατριώτη  μας  για την  προσφορά  του.



Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΓΙΩΝ


Με  μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο βράδυ 18/2/2017 η μουσική  εκδήλωση  του Συλλόγου  Γονέων  και  Κηδεμόνων  Μαθητών Γυμνασίου Βαγίων  στο κέντρο ΄΄Αρχοντικό΄΄  στα Βάγια .
Μεγάλη ήταν η προσέλευση  του κόσμου  που διασκέδασε μέχρι  τις  πρωινές ώρες  στους  ρυθμούς  της ορχήστρας  του Δημήτρη  Μπέκα .
Guest star  της βραδιάς  η συμπατριώτισσα  μας  κα  Χρύσα  Δαλαρέτου-Θεοδώρου .
Πάνω από εκατό δώρα  κληρώθηκαν   κατά την διάρκεια  της  λαχειοφόρου  με κορυφαίο μία τηλεόραση  32΄΄αξίας  διακοσίων  πενήντα  €.

 Ο σύλλογος  ευχαριστεί  τους  χορηγούς  για  τις  προσφορές   τους  όπως  και όλους  τους παρευρισκόμενους   που ενίσχυσαν με  την παρουσία τους  την εκδήλωση. 

                      Τις  επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν οι  υπόλοιπες φωτογραφίες 
               








   


























Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


Με  αφορμή  τα εγκαίνια της  σχολικής  μας βιβλιοθήκης  ο συμπατριώτης  μας  Θεόδωρος  Παπαϊωάννου  πολιτικός  μηχανικός,  προσφέρθηκε να μας  δώσει  για δημοσίευση  φωτογραφίες  από τα εγκαίνια  της  παλαιάς  κοινοτικής  βιβλιοθήκης  του τότε  πνευματικού κέντρου Βαγίων .
Από τα βιβλία  που υπήρχαν  όσα  περισώθηκαν   δόθηκαν   από τον Δήμο στη σχολική βιβλιοθήκη  όπου μετά  από την απαραίτητη  συντήρηση  βρίσκονται στα ράφια της .
Ευχαριστούμε  τον κύριο Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν τότε ο κοινοτάρχης μας, για  την χορήγηση των φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο.


                                  

                                                         
                                                     O παπά-Λεωνίδας  και  ο παπά-Θανάσης                                                      
                                                                                                                                                                                                               

                                   

                                        Ο  τότε  νομάρχης Βοιωτίας  Αλ. Κάζογλης
             
                    


                                              Ομιλία Θεόδωρου  Παπαϊωάννου




                         Ο πρόεδρος του Συλλόγου  των  εν Αθήναις Βαγιωτών  Α.Τζώνης           










        Στο ιστολόγιο  του   http://kadmos35.blogspot.gr/  μπορείτε να διαβάσετε  και σχετικό άρθρο.