Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με την Α΄ και Β΄ Λυκείου, τις πανελλήνιες εξετάσεις, το Τεχνολογικό Λύκειο, τα σχολικά βιβλία, τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων και τα ΑΕΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Σημεία από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα 28/03/2012 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δελτίο Τύπου

Σημεία από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα 28/03/2012 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Για τον προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων:
Υπουργός:
 Ένα μείζον θέμα είναι ο προϋπολογισμός. Ξέρετε ότι με βάση το νόμο, έπρεπε να εκλεγεί το Συμβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Επειδή αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα για τους γνωστούς λόγους αλλά επειδή είναι πάρα πολύ πιεστικό το θέμα το οικονομικό στα Πανεπιστήμια, γιατί μεταξύ άλλων, πέραν από τις δυσκολίες λόγω της κρίσεως, των μειωμένων προϋπολογισμών, όλα αυτά  που έχουν συμβεί και πλήττουν όλη την Ελλάδα και βεβαίως έχουν πλήξει τα Πανεπιστήμια, έχουμε και αυτή  την υπόθεση  με το PSI που έχει μειώσει κάποια αποθεματικά τα οποία υπήρχαν και μέσα στην προσπάθεια που κάνουμε για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το οικονομικό πρόβλημα, αποφασίσαμε να δώσουμε την έγκριση πάλι γι’ αυτό το χρόνο, για το 2012 στις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων, ώστε να μπορέσουν να  προχωρήσουν τα οικονομικά των Πανεπιστημίων.
Επαναλαμβάνω, ότι αυτό είναι ένα αίτημα των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων, αλλά το εκτιμήσαμε με ρεαλιστικό τρόπο λόγω της οικονομικής καταστάσεως που επικρατεί στη χώρα και λόγω του νέου γεγονότος αυτού που προέκυψε με τ’ αποθεματικά που απασχολεί τα Πανεπιστήμια.
Αναπληρωτής:
 Τώρα ερχόμαστε για άλλη μια φορά μέσα στο γενικό πλαίσιο από την πλευρά μας να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τα Ιδρύματα όσον αφορά τα οικονομικά τους, απελευθερώνοντας τον προϋπολογισμό και λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη το τι έχει συμβεί, υπό την έννοια του κουρέματος των ομολόγων. Αυτό γνωρίζετε ότι έγινε βάσει του Νόμου 2469/97 όπου τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν την υποχρέωση όλα τα διαθέσιμά τους να τα έχουν σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα της Ελλάδος μπορούσε να τα βάζει σε ένα κοινό Ταμείο και εκεί να επενδύει σε ομόλογα του Δημοσίου. Και έγινε αυτό το οποίο συνέβη.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σε 85 σχολές μειώνονται φέτος οι εισακτέοι


ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 70.000 ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου, βέβαιο θεωρείται πως θα είναι ο μικρότερος της τελευταίας δεκαετίας. Περικοπές ζητούν και τα ίδια τα Πανεπιστήμια

Πέρυσι «κόπηκαν» από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα 25 τμήματα
Πέρυσι «κόπηκαν» από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα 25 τμήματα
Δραματική μείωση στον αριθμό των εισακτέων σε 80 πανεπιστημιακές σχολές, πολλές από τις οποίες εντάσσονται στις «περιζήτητες», σχεδιάζει για φέτος το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο αριθμός των θέσεων για τους νέους φοιτητές, με δυσκολία θα πλησιάσει τις 70.000.
Στο επίκεντρο του «κουρέματος» θα βρεθούν σχολές, όπως οι στρατιωτικές, οι αστυνομικές και 80 σχολές, όπως οι παιδαγωγικές, οι λεγόμενες καθηγητικές (ιστορίας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, φιλολογίας, φιλοσοφίας κ.ά.), οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές της περιφέρειας και τα ξενόγλωσσα τμήματα.
Το ίδιο θα ισχύει και για τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν προτιμώνται από τους υποψηφίους.
ΕΘΝΟΣ, 26/3/2012

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ:76 φορές ρώτησα για τα σχολικά βιβλία-Στις 10 Ιουλίου θα είναι στα σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
 Δεν γνώριζα ότι χωρίς τα τετράδια δεν μπορούν  γίνουν πανελλαδικές Εξετάσεις. Όταν κατάλαβα άρχισαν το "κυνηγητό". Έτσι στις 30 Απριλίου θα είναι όλα έτοιμα .
 Αυτά είπε σήμερα σε φιλική συνάντηση  με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και συνέχισε:
«Έχοντας τρομοκρατηθεί απ΄ αυτό που συνέβη κατά το τρέχον σχολικό έτος προσωπικά ρώτησα 76 φορές πότε θα είναι έτοιμα τα βιβλία»
Οι διαβεβαιώσεις που έλαβα είπε ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ότι τα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου και Λυκείου θα είναι στα σχολεία  στις 10 Ιουλίου  και για τα Δημοτικά το αργότερο στις 20 Αυγούστου».
 Το χαρτί για την εκτύπωση των βιβλίων θα είναι στον ΔΙΟΦΑΝΤΟ στις 3 Μαΐου, ενώ έχει ανατεθεί ήδη για εκτύπωση το 60% των τίτλων , ενώ την Παρασκευή θα γίνει ο διαγωνισμός για την εκτύπωση του υπόλοιπου 40% των βιβλίων, ανακοίνωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας αποκάλυψε πως επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον οποίο παρακάλεσε να μην καθυστερήσει την διαδικασία έγκρισης. «Ελαβα τη διαβεβαίωση ότι θα πάνε όλα καλά» , είπε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Οι Διευθυντές των Σχολείων θα υποδείξουν τις οικογένειες για την οικονομική βοήθεια από την Κύπρο




Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Οι Διευθυντές των Σχολείων θα υποδείξουν τις οικογένειες για την οικονομική βοήθεια από την ΚύπροΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
 Τα 500.000 ευρώ που συγκέντρωσαν τα Κυπριόπουλα για την οικονομική βοήθεια των Ελλήνων μαθητών  που  αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους οικονομικό πρόβλημα δεν θα δοθούν ως συσσίτιο . Θα ερωτηθούν από το υπουργείο Παιδείας οι Διευθυντές των Σχολείων να υποδείξουν   σε ποιες οικογένειες  έχουν οικονομικό πρόβλημα για να του παραδοθεί οικονομική και όχι υλική βοήθεια.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης , σε φιλική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ:Μήνυμα με οδηγίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ:Μήνυμα με οδηγίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου  
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ενα μήνυμα διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα από τους εκάστοτε υπουργούς, ο Γ. Μπαμπινιώτης απέστειλε στα σχολεία με το οποία ουσιαστικά δίνει οδηγίες στους καθηγητές και δασκάλους για το πώς πρέπει νε εορταστεί η 25ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με το μήνυμα-οδηγίες του υπουργού Παιδείας:

1.Το ιστορικό αυτό γεγονός πρέπει να εορτάζεται στα σχολεία με καθολική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών όχι μόνο με πανηγυρικό τρόπο (επίσημη ομιλία, θεατρικές απεικονίσεις, τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων,  παραδοσιακούς χορούς κ.τ.λ.), αλλά και με πιο ουσιαστικό τρόπο, με συζητήσεις μέσα στις τάξεις πριν από τον εορτασμό για τη σημασία του γεγονότος και τη θέση του στην ιστορία της πατρίδας μας.
2.Προέκταση των ενδοσχολικών εκδηλώσεων είναι ο εορτασμός του ιστορικού γεγονότος στον δημόσιο χώρο, στους δημόσιους χώρους όλων των περιοχών της Ελλάδος με τον συμβολισμό των σχολικών παρελάσεων.
3.Η συμμετοχή μαθητών σε τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στους Έλληνες αγωνιστές, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά, έχυσαν το αίμα τους και θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τη μακραίωνη τουρκική σκλαβιά, αποτελεί ελάχιστη δική μας συμβολή στη μνήμη αυτών των ηρώων, στην ιστορική μνήμη του νέου ελληνισμού, πράγμα που είναι χρέος μας  να νιώσουν και να σεβαστούν πρώτοι και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας.
4. Είμαστε όλοι μαζί ένα μικρό αντιπροσωπευτικό κομμάτι του ελληνικού λαού που καλούμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις να εκφράσουμε δημόσια τον σεβασμό μας και να αναγνωρίσουμε δημόσια την οφειλή μας στους τιμώμενους αγωνιστές του ’21.
5.Δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς, φίλοι, απλοί πολίτες προσερχόμαστε σε τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις να καμαρώσουμε τα νέα παιδιά, συμμετέχοντας και οι ίδιοι ψυχικά στον εορτασμό και –παρ’ όλη τη συσσωρευμένη πικρία που έχει πλημμυρίσει τις ψυχές μας σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που περνά η χώρα μας– δεν έχει κανείς μας το δικαίωμα ούτε τη νομιμοποίηση να πληγώσει το δημόσιο αίσθημα και να τραυματίσει μια εθνική επέτειο μνήμης.
6. Φυσικός χώρος του εορτασμού του εθνικού αυτού γεγονότος, που είναι συμβολικά δεμένο και με μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή, τη γιορτή της Παναγίας, είναι και παραμένει το σχολείο. Επικαλούμαι την ευαισθησία όλων των εκπαιδευτικών για το μοναδικής σημασίας ιστορικό γεγονός της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και με συναίσθηση της ευθύνης του λειτουργήματος του Υπουργού Παιδείας, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για το μεγάλο αυτό γεγονός που γιορτάζουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, όλος ο ελληνικός λαός, όλος ο ελληνισμός όπου γης.
Φυσικός χώρος του εορτασμού του εθνικού αυτού γεγονότος, που είναι συμβολικά δεμένο και με μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή, τη γιορτή της Παναγίας, είναι και παραμένει το σχολείο. Επικαλούμαι την ευαισθησία όλων των εκπαιδευτικών για το μοναδικής σημασίας ιστορικό γεγονός της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Το ιστορικό αυτό γεγονός πρέπει να εορτάζεται στα σχολεία με καθολική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών όχι μόνο με πανηγυρικό τρόπο (επίσημη ομιλία, θεατρικές απεικονίσεις, τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων,  παραδοσιακούς χορούς κ.τ.λ.), αλλά και με πιο ουσιαστικό τρόπο, με συζητήσεις μέσα στις τάξεις πριν από τον εορτασμό για τη σημασία του γεγονότος και τη θέση του στην ιστορία της πατρίδας μας.
Προέκταση των ενδοσχολικών εκδηλώσεων είναι ο εορτασμός του ιστορικού γεγονότος στον δημόσιο χώρο, στους δημόσιους χώρους όλων των περιοχών της Ελλάδος με τον συμβολισμό των σχολικών παρελάσεων. Η συμμετοχή μαθητών σε τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στους Έλληνες αγωνιστές, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά, έχυσαν το αίμα τους και θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τη μακραίωνη τουρκική σκλαβιά, αποτελεί ελάχιστη δική μας συμβολή στη μνήμη αυτών των ηρώων, στην ιστορική μνήμη του νέου ελληνισμού, πράγμα που είναι χρέος μας  να νιώσουν και να σεβαστούν πρώτοι και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας.
Οτιδήποτε αμαυρώνει «χωρίς περίσκεψιν» αυτή την ιστορική μνήμη και την οφειλόμενη από όλους μας τιμή δεν προσβάλλει μόνο τη μνήμη των ηρώων, αλλά απαξιώνει πρωτίστως εμάς που αποδεικνυόμαστε ανάξιοι της θυσίας τους. Η αίσθηση ορίων είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει κανείς στη στάση όλων μας απέναντι σε τέτοιες ιστορικές επετείους και απέναντι στις μεγάλες ηρωικές μορφές του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε εμείς -τα θεσμικά πρόσωπα, οι πολιτικοί ή οι διάφοροι εκπρόσωποι- οι αποδέκτες της τιμής που ανήκει στους ήρωες που θυσιάστηκαν. Είμαστε όλοι μαζί ένα μικρό αντιπροσωπευτικό κομμάτι του ελληνικού λαού που καλούμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις να εκφράσουμε δημόσια τον σεβασμό μας και να αναγνωρίσουμε δημόσια την οφειλή μας στους τιμώμενους αγωνιστές του ’21.
Δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς, φίλοι, απλοί πολίτες προσερχόμαστε σε τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις να καμαρώσουμε τα νέα παιδιά, συμμετέχοντας και οι ίδιοι ψυχικά στον εορτασμό και –παρ’ όλη τη συσσωρευμένη πικρία που έχει πλημμυρίσει τις ψυχές μας σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που περνά η χώρα μας– δεν έχει κανείς μας το δικαίωμα ούτε τη νομιμοποίηση να πληγώσει το δημόσιο αίσθημα και να τραυματίσει μια εθνική επέτειο μνήμης.
Καλούμεθα, λοιπόν, όλοι, ιδίως οι νέοι, να εορτάσουμε αυτή την επέτειο όπως αξίζει στους αγωνιστές του  ’21 και όπως απαιτούν η παράδοση, το ήθος και το πνεύμα αυτής της επετείου και πάνω απ’ όλα ως ένα εθνικό χρέος που ενώνει όλους τους Έλληνες, ανεβάζει το ηθικό μας και αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για όλους μας. Τα λόγια του Κολοκοτρώνη  προς τους νέους είναι και σήμερα επίκαιρα «Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε• και, διά να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την φρόνιμον ελευθερία».


Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Πρωτοβουλία για διδακτική στήριξη των μαθητών-Προβληματισμοί για σημεία του νόμου για τα ΑΕΙ

Τις σκέψεις και τις άμεσες πρωτοβουλίες  στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα κρατάει το «τιμόνι» του υπουργείου Παιδείας «ξεδιπλώνει» ο νέος υπουργός παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης στην πρώτη συνέντευξη ως υπουργός, που παραχώρησε στο Βήμα.
 Ο κ. Μπαμπινιώτης ανακοίνωσε:

-Πρώτον, θα βοηθήσουμε μαθησιακά τους αδύναμους μαθητές μέσα στη σχολική τάξη ώστε να μη χρειάζονται φροντιστήρια έξω από αυτήν παρέχοντάς τους ενισχυτική διδακτική στήριξη.
-Δεύτερον, θα βοηθήσουμε, συμβουλευτικά, μαθητές αλλά και γονείς με ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι απότοκα της οικονομικής κρίσης. Οι γονείς που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αισθανθούν ότι το Κράτος υπάρχει δίπλα τους ως Κράτος Πρόνοιας και τους βοηθάει».
Για τα Πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας διατύπωσε τις απόψεις του ως εξής:
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: «Πιστεύω ότι, με τις αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητες που έχει κατά τον νόμο το Συμβούλιο Διοίκησης, δεν μπορεί να υπάρχουν μέλη του τα οποία να μην έχουν περάσει ποτέ από πανεπιστήμια. Δηλαδή μέλη του που να μην έχουν ιδέα πώς λειτουργεί και τι προσφέρει ένα πανεπιστήμιο. Δεν είναι θέμα τυπικών προσόντων αλλά θέμα ουσίας. Γιατί, αφού τα συμβούλια αυτά στην πράξη είναι ο φορέας που αποφασίζει για τα πάντα, δεν νοείται ότι θα υπάρχουν μέλη του με παντελή άγνοια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Σήμερα εναπόκειται στους εκλέκτορες να μη συμπεριλάβουν στο Συμβούλιο τέτοια μέλη. Θα έπρεπε όμως να κατοχυρώνεται και στον ίδιο τον νόμο».
 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ  ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: «Συνιστώ νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σύνεση, διάλογο, από και με όλες τις πλευρές. Δεν νοούνται πράξεις βίας στα πανεπιστήμια για διαδικασίες που έχουν ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου».
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΜΕΩΝ ΑΝΤΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ:  Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις των Πρυτάνεων  γι' αυτά τα θέματα» (σ.σ. θα συναντηθεί μαζί τους στις 16 Μαρτίου).
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αναλαμβάνετε το υπουργείο Παιδείας σε κρίσιμη περίοδο, με πολλά μέτωπα ανοιχτά και σύντομο χρονικό διάστημα για να τα κλείσετε. Ποια είναι η προτεραιότητά σας;
«Αν με ρωτούσατε τι θα ήθελα να κάνω διαθέτοντας τον απαιτούμενο χρόνο, θα σας έλεγα ότι θα άλλαζα το εξεταστικό σύστημα προς μια κατεύθυνση που θα το έκανε πιο αξιόπιστο, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο. Οπως εισηγηθήκαμε με το πόρισμά μας που ακολούθησε τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, θα άλλαζα τα αναλυτικά προγράμματα, όλη τη διαδικασία μάθησης στα σχολεία, έτσι ώστε οι μαθητές να ξανανιώσουν αγάπη για τα σχολεία τους. Να αναδειχθεί ο ρόλος του δασκάλου. Αν είχα τον χρόνο...».
Τώρα, τι προλαβαίνετε;
«Ολα όσα ανέφερα μπορούν σίγουρα να δρομολογηθούν. Μπορούν να γίνουν τα πρώτα αποφασιστικά βήματα. Αλλά αυτές οι αλλαγές χρειάζονται τον χρόνο τους».
Ποιες είναι οι αλλαγές που οραματίζεστε για το νέο εξεταστικό σύστημα;
«Να θυμίσω ότι μιλάμε για την ίδρυση και τη δημιουργία ενός εθνικού εξεταστικού οργανισμού που θα δίνει τη δυνατότητα επανάληψης των εξετάσεων ενός υποψηφίου μέσα στον ίδιο χρόνο. Για μια Παιδεία που θα υπερβαίνει τη σημερινή συσσώρευση πληροφοριών προς χάριν μιας σφαιρικής γνώσης με έντονη τη συμμετοχή των μαθητών στην αναζήτηση, στην επεξεργασία και στην κριτική των πληροφοριών και με αλλαγή του ρόλου του δασκάλου. Αυτό παράλληλα με την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας».
Προς το παρόν όμως υπάρχουν τα τρέχοντα προβλήματα. Τι θα γίνει με τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, τον διαγωνισμό για την εκτύπωση των τετραδίων τους και τα σχολικά βιβλία;
«Αυτά είναι που μας παίρνουν πάντα από κάτω. Και την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Να διεξαγάγουμε σωστά τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια σύμφωνα με το ισχύον σήμερα σύστημα, να ετοιμάσουμε τα σχολικά βιβλία για τη επόμενη χρονιά ώστε να μοιραστούν στα σχολεία εγκαίρως, να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία που αναβαθμίζει την εκπαίδευση, αλλά και μια σειρά άλλων συναφών θεμάτων».
Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, παρ' ότι κέρδισε τη συναίνεση των κομμάτων, δίχασε την πανεπιστημιακή κοινότητα. Εχετε αρθρογραφήσει υπέρ της ανάγκης διατήρησης των τμημάτων. Ποια είναι η θέση σας;
«Περιμένω να ακούσω τις απόψεις των πρυτάνεων που, όσο γνωρίζω, συμφωνούν όλοι ότι ένας νόμος του κράτους πρέπει να εφαρμόζεται. Οι ίδιοι, έχοντας την ευθύνη μιας ποιοτικής Παιδείας στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μπορούν να αναφερθούν σε θέματα ουσίας της πανεπιστημιακής Παιδείας (διδασκαλίας και έρευνας) που αφορούν το ίδιο το οικοδόμημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ποιες είναι, λόγου χάριν, οι θέσεις τους σε θέματα όπως η λειτουργία του τμήματος ή του τομέα; Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις τους γι' αυτά τα θέματα».
Πρέπει να επιλέγονται στα νέα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων άτομα που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ;
«Πιστεύω ότι, με τις αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητες που έχει κατά τον νόμο το Συμβούλιο Διοίκησης, δεν μπορεί να υπάρχουν μέλη του τα οποία να μην έχουν περάσει ποτέ από πανεπιστήμια. Δηλαδή μέλη του που να μην έχουν ιδέα πώς λειτουργεί και τι προσφέρει ένα πανεπιστήμιο. Δεν είναι θέμα τυπικών προσόντων αλλά θέμα ουσίας. Γιατί, αφού τα συμβούλια αυτά στην πράξη είναι ο φορέας που αποφασίζει για τα πάντα, δεν νοείται ότι θα υπάρχουν μέλη του με παντελή άγνοια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Σήμερα εναπόκειται στους εκλέκτορες να μη συμπεριλάβουν στο Συμβούλιο τέτοια μέλη. Θα έπρεπε όμως να κατοχυρώνεται και στον ίδιο τον νόμο».
Την άλλη εβδομάδα έχουν προσδιοριστεί νέες εκλογικές διαδικασίες σε πανεπιστήμια της χώρας για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης. Ως σήμερα η διαδικασία αυτή δεν εξελίχθηκε ομαλά σε κανένα πανεπιστήμιο...
«Συνιστώ νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σύνεση, διάλογο, από και με όλες τις πλευρές. Δεν νοούνται πράξεις βίας στα πανεπιστήμια για διαδικασίες που έχουν ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Τα προβλήματα σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν λύνονται έτσι, γιατί τέτοια φαινόμενα προκαλούν την κοινή γνώμη και εδραιώνουν μια αντίληψη ότι στα πανεπιστήμια κυριαρχεί το χάος. Από μια τέτοια εντύπωση που απαξιώνει άδικα και υποβαθμίζει τα ΑΕΙ στη συνείδηση των πολιτών, ζημιώνονται οι ίδιοι οι φοιτητές, οι καθηγητές και τα πανεπιστήμια εν γένει».
Οι αριθμοί στην Παιδεία έχουν από κάθε άποψη μειωθεί εφέτος λόγω κρίσης. Λιγότερα σχολεία, λιγότεροι καθηγητές... Προβλέπονται νέα μέτρα;
«Ευτυχώς δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις στο δυναμικό των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το αντίθετο μάλιστα. Η ανάκαμψη από την κρίση της οικονομίας θα πρέπει να συνδεθεί με μια ανάκαμψη στην Παιδεία μας. Είναι μια θέση που πάντοτε υποστηρίζω και που, όπως με διαβεβαίωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου την επανέλαβα ο πρωθυπουργός μας κ. Λουκάς Παπαδήμος, είναι αποδεκτή και από τους οικονομολόγους».
Εφέτος ωστόσο τα προβλήματα στα σχολεία ήταν πολλά. Η ανεργία και η οικογενειακή δυσπραγία ανέδειξαν φαινόμενα υποσιτισμού, χαμηλών επιδόσεων, ακόμη και απαξιωτικών στάσεων απέναντι στην ανάγκη για μόρφωση.
«Μπορώ να διαβεβαιώσω τις οικογένειες των μαθητών μας ότι θα προσπαθήσουμε μέσω των κοινοτικών κονδυλίων μας - δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη πηγή πόρων - να αντιμετωπίσουμε άμεσα δύο μεγάλα προβλήματα, τα οποία άλλωστε επισημάναμε και στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία: Πρώτον, θα βοηθήσουμε μαθησιακά τους αδύναμους μαθητές μέσα στη σχολική τάξη ώστε να μη χρειάζονται φροντιστήρια έξω από αυτήν παρέχοντάς τους ενισχυτική διδακτική στήριξη. Δεύτερον, θα βοηθήσουμε, συμβουλευτικά, μαθητές αλλά και γονείς με ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι απότοκα της οικονομικής κρίσης. Οι γονείς που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αισθανθούν ότι το Κράτος υπάρχει δίπλα τους ως Κράτος Πρόνοιας και τους βοηθάει».
Η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου;
«Είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για έναν μη πολιτικό σε πολιτική θέση. Ο δάσκαλος σε ένα συμβούλιο όπως το υπουργικό, όπου αναζητούνται και αντιμετωπίζονται τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα της χώρας, συνειδητοποιεί πλευρές που δεν έχει συλλάβει και βλέπει πόσο σύνθετα και δυσεπίλυτα είναι αυτά τα ζητήματα. Προβληματίζεται έτσι και ο ίδιος, με μεγαλύτερη αισιοδοξία ή ενίοτε και με απαισιοδοξία. Θεωρώ ότι η συσπείρωση όλων των δυνάμεων, ψυχικών, διανοητικών, πολιτικών, είναι απαραίτητη. Θα ξεπεράσουμε τελικά αυτή την κρίση. Ευτυχώς, αυτή η μικρή χώρα έχει μεγάλες αντοχές...».

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2012-Η ΑΠΟΦΑΣΗ



Υπογράφτηκε σήμερα από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου ην απόφαση με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα των  πανελλαδικών εξετάσεων: - της Γ΄ τάξης ημερησίων και της Δ΄ τάξης εσπερινών Γενικών Λυκείων, της Γ΄ τάξης ημερησίων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) σχολ έτους 2011-12, - μαθημάτων γενικής παιδείας και
ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ A΄) και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄ ) για εισαγωγή στα ΑΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις ΑΣΤΕ, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και τις Σχολές Αστυφυλάκων ακ. έτους 2012-13.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Κίνδυνος να μη σταλούν τα βιβλία και την επόμενη σχ. χρονιά- Χωρίς διαγωνισμό η αγορά χαρτιού ύψους 15,5 εκ ευρώ για να προλάβουν



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Τρέχουν» και δεν φτάνουν στο υπουργείο Παιδείας , καθώς ο κίνδυνος να μην σταλούν και την επόμενη σχολική χρονιά τα βιβλία στα σχολεία είναι ορατός .Κι αυτό διότι ο ανοιχτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την πρρομήθειοα χαρτιού, προυπολογισμού 15,5 εκ ευρώ , για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων, κηρύχθηκε άγονος.
Έτσι με το αιτιολογικό 
«τον επείγοντα χαρακτήρα της προμήθειας εκτυπωτικού χάρτου για την παραγωγή των διδακτικών βιβλίων του σχολικού έτους 2012-13, δεδομένου ότι η ελάχιστη καθυστέρηση   στην παραγωγή, εκτύπωση και συνακόλουθα διανομή έστω και μέρους των σχολικών βιβλίων , τα οποία είναι όλα ουσιώδη και απαραίτητα στην  σχολική ζωή, θα δημιουργήσει μείζον και ουσιώδες πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία» αποφασίστηκε μετά τον άγονο διαγωνισμό , η προσφυγή  στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης .
Ειδικότερα κατά τον ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό , υποβλήθηκαν τρεις προσφορές εκ των οποίων η μία κρίθηκε απαράδεκτη κατά των έλεγχο των τυπικών προσόντων και των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής, σύμφωνα με την διακήρυξη και το νόμο.
 Ο αποκλεισθείς δεν αμφισβήτησε τον αποκλεισμό του.
 Στη συνέχεια ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές των δύο εναπομεινάντων προσφερόντων, όμως κατά τον έλεγχο τους διαπιστώθηκε ότι οι οικονομικές προσφορές και των δύο προσφερόντων υπερέβαιναν την προϋπολογιζόμενη μέγιστη εκτιμώμενη συνολική δαπάνη της διακήρυξης για την υλοποίηση της προμήθειας , συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ως εκ τούτου αποκλείσθηκαν υποχρεωτικά ως απαράδεκτες.
Ως εκ τούτου , το αποτέλεσμα του διαγωνισμού απέβη άγονο.
 Έτσι με το αιτιολογικό  «τον επείγοντα χαρακτήρα της προμήθειας εκτυπωτικού χάρτου για την παραγωγή των διδακτικών βιβλίων του σχολικού έτους 2012-13, δεδομένου ότι η ελάχιστη καθυστέρηση   στην παραγωγή, εκτύπωση και συνακόλουθα διανομή έστω και μέρους των σχολικών βιβλίων , τα οποία είναι όλα ουσιώδη και απαραίτητα στην  σχολική ζωή, θα δημιουργήσει μείζον και ουσιώδες πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία» αποφασίστηκε μετά τον άγονο διαγωνισμό , η προσφυγή  στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης .
 Αποφασίστηκε επίσης στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης  να κληθούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι υπέβαλαν προσφορές , στο πλαίσιο του προηγηθέντος άγονου ανοιχτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού.

Τη προφορική βαθμολογία των μαθητών-υποψηφίων για τα ΑΕΙ ζητά το υπουργείο Παιδείας




Την αποστολή προφορικής βαθμολογίας Α΄ τετραμήνου μαθητών, υποψηφίων για τμήματα Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κλπ (Ομάδα Β΄) της Γ΄ τάξης Ημερησίου και_Δ΄ τάξης Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων της Oμάδας Β΄ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητά το υπουργείο Παιδείας  από τις σχολικές μονάδες . ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ