Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΕ.Λ. ΒΑΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ




Πριν λίγους μήνες άνοιξαν για πρώτη φορά οι πόρτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας. Των εγκαινίων του μουσείου προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν πλήθος τιμητικών εκδηλώσεων, ως εορτασμοί ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για την πόλη. Η επισκεψιμότητα του Μουσείου κατά τους πρώτους αυτούς μήνες ήταν πολύ μεγάλη.
 Το Λύκειο Βαγίων επισκέφτηκε και αυτό με τη σειρά του το Μουσείο Θηβών στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης που πραγματοποίησε την 21η  Δεκεμβρίου 2016. Ειδικότερα οι μαθητές της Α΄ Τάξης άδραξαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις εντός του μουσειακού χώρου σχετικές με το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν το τρέχον  σχολικό έτος με θέμα «Οι μαθητές του ΓΕΛ Βαγίων μάς ξεναγούν στο Καβίρειο».
Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με το αρχαίο θέατρο Καβίρειο που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα περίπου έξω από την Θήβα. Στον χώρο του Καβιρείου διεξάγονταν λατρευτικές τελετές μυστηριακού περιεχομένου προς τιμήν των θεών Κάβιρου και Παίδα, οι οποίες σχετίζονταν με την ευγονία της γης, των ζώων και των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που έχει ενθουσιάσει όλους τους μαθητές.

Επικεντρώνοντας στα αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Καβίρειου και τα οποία στεγάζονται σήμερα στο μουσείο της Θήβας, η υπεύθυνη καθηγήτρια, κα Χατζή Ζωή,  μέσα από ειδικά φύλλα εργασίας κατηύθυνε  την πολιτιστική ομάδα στην άντληση πληροφοριών σχετικά με τη λατρεία, το περιβάλλον, την τέχνη και την καθημερινότητα στη συγκεκριμένη περιοχή κατά τον 5ο π.Χ. και τον 4ο π.Χ. αιώνα. 




   Οι μαθητές χωρίστηκαν, σύμφωνα με τα φύλλα εργασίας,  σε ομάδες «Ιστορικών-Συντηρητών», «Βοτανολόγων», «Λαογράφων» και «Παιδαγωγών» και κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένες προθήκες και βάθρα του μουσείου στα οποία αντιστοιχούσαν οι αριθμοί των αγγείων που χρειαζόταν να μελετήσουν. Κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το είδος των αγγείων και στην συνέχεια να καταγράψουν την χρονολογία τους, το υλικό κατασκευής τους αλλά και την χρήση τους. Επιπλέον προσπάθησαν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων να αντλήσουν χρήσιμες για την έρευνα τους πληροφορίες. Της επίσκεψης είχε προηγηθεί προετοιμασία μέσω της μουσειοσκευής « Ο Κώδων από το Καβίρειο» ενώ κάποιοι μαθητές και μαθήτριες είχαν αναλάβει να βρουν πληροφορίες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Θήβα για τις προς μελέτη ιστορικές περιόδους. Οι μαθητές τελείωσαν τις δράσεις τους με την δραματοποίηση της παράστασης ενός λατρευτικού αγγείου, την οποία και βιντεοσκόπησαν για να θυμούνται τη στιγμή. Γεμάτοι νέες γνώσεις, επέστρεψαν στα Βάγια ικανοποιημένοι.
Συνολικά, η επίσκεψη στο μουσείο της Θήβας απέβη ιδιαίτερα επιμορφωτική για όλους. Οι μαθητές, εκτός από τις πολύτιμες πληροφορίες που αποκόμισαν για το Καβίρειο, συνειδητοποίησαν, μέσω της εργασίας τους σε ομάδες, ότι όλοι μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του. Βέβαια, τίποτα απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τη συνεργασία των ανθρώπων του μουσείου, οι οποίοι ήταν δεκτικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν σε όλες τις δράσεις. Τα μουσεία είναι πράγματι φορείς πολιτισμού και χαιρόμαστε που ένας τέτοιος «φάρος» πολιτισμού βρίσκεται και στον τόπο μας.


Λουίζα Γκιόκεζα, Α΄ Λυκείου, 22/12/2016




Πηγή http://lyk-vagion.voi.sch.gr/autosch/Joomla_3.3.6/index.php/2015-01-13-19-59-26/2017-02-08-15-01-01/120-2017-01-31-18-56-37


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου