|
Mία θέση στον χώρο της εκπαίδευσης αναζητούν κάθε χρόνο εκατοντάδες πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών. Στον κλάδο των εκπαιδευτικών έχουν ενταχθεί πολλές ακόμη ειδικότητες πέρα από τις "κλασικές", αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια θέση στον χώρο της εκπαίδευσης. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι τώρα πια οι διορισμοί στα σχολεία γίνονται με το σταγονόμετρο, κατάσταση η οποία -όπως φαίνεται- θα διαρκέσει για αρκετά ακόμη χρόνια.
Πάντως, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ποια τμήματα πέρα από τα γνωστά μπορούν να σας εξασφαλίσουν και μία θέση στα σχολεία. Ο οδηγός που παρουσιάζουμε σήμερα μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών, όσον αφορά τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ειδικότερα, τα πτυχία που έχουν ενταχθεί -πέρα από τα κλασικά- στους κλάδους των εκπαιδευτικών είναι τα εξής:
- Στον κλάδο των Φιλολόγων εντάσσονται και τα πτυχία των Τμημάτων Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν. Πελοποννήσου.
- Στον κλάδο των Μαθηματικών γίνεται δεκτό και το πτυχίο της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Μαθηματικού Εφαρμογών ή το πτυχίο του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- Για τον κλάδο ΠΕ04 γίνονται δεκτά το Δίπλωμα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρμογών ή το πτυχίο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν/μίου Ιωαννίνων ή πτυχίο του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ή το πτυχίο των Τμημάτων Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου αντίστοιχα.
- Στον κλάδο ΠΕ13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών εντάσσονται εφεξής και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία.
- Για τον κλάδο ΠΕ09 Οικονομολόγων γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές και του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Για τον κλάδο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παν. Θεσσαλίας.
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ
- Οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τον κλάδο ΠΕ12.04 Μηχανολόγων Μηχανικών γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (πρώην Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (πρώην Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
- Όσον αφορά τον κλάδο ΠΕ14.04 Γεωπόνων - Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος εντάσσονται και πτυχιούχοι του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ γίνονται δεκτοί και απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής καθώς και του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Ποιοι εντάσσονται στον κλάδο της μουσικής
Για τον κλάδο ΠΕ16.01 Μουσικής, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, απαιτείται πτυχίο Τμήματος Μουσικών Σπουδών ή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, εφόσον συντρέχουν και οι προϋποθέσεις της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 14 του Ν. 1566/1985 (ελληνομάθεια). Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.01 Μουσικής δύνανται να διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οσον αφορά τον κλάδο ΠΕ16.02 Μουσικής απαιτείται: πτυχίο του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής.
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.02 Μουσικής έχουν τη δυνατότητα να διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι μόνο στα μουσικά σχολεία για τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής ειδίκευσης και την άσκηση στα εργαστήρια, τα οποία είναι αντίστοιχα με τη μουσική ειδίκευση που προκύπτει από το βασικό πτυχίο ή από έγγραφο που έχει προσαρτηθεί σε αυτό. Για τον κλάδο ΤΕ.16 Μουσικής απαιτείται: πτυχίο μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή πτυχίο μουσικής ειδικότητας του άρθρου 8 παρ. 5 του Ν. 2158/1993 (ΦΕΚ 109 τ. Α') ή πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, καθώς και βεβαίωση τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ. Για τον κλάδο ΠΕ 17.13 Τεχνολόγων Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής απαιτείται: πτυχίο Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.
Τέλος, για τον κλάδο ΠΕ 17.14 Τεχνολόγων Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων απαιτείται: πτυχίο τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής.
Νικολίτσα Τρίγκα - Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου