Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Παγίδευσαν» άτομα αντιύλης

CERN
Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν για 16 ολόκληρα λεπτά τα σωματίδια που έχουν διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη γέννηση του κόσμου

Οι επιστήμονες του CERN κατόρθωσαν να παγιδεύσουν για 16 ολόκληρα λεπτά εκατοντάδες άτομα αντιύλης
Οι επιστήμονες του CERN κατόρθωσαν να παγιδεύσουν για 16 ολόκληρα λεπτά εκατοντάδες άτομα αντιύλης.
Ενα νέο "παράθυρο" στο Σύμπαν άνοιξαν οι επιστήμονες του CERN, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα φάνταζε αδύνατο: να παγιδεύσουν για 16 ολόκληρα λεπτά εκατοντάδες άτομα αντιύλης. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες ήταν για πρώτη φορά σε θέση να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των σωματιδίων που έχουν διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη γέννηση του Σύμπαντος. Το διάστημα των 16 λεπτών "ανάκρισης" των 309 ατόμων αντιυδρογόνου που είχε στη διάθεσή της η επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) κοντά στη Γενεύη ήταν... 5.000πλάσιο από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ίδιοι επιστήμονες αιχμαλώτισαν 39 άτομα για μόλις 2 δέκατα του δευτερολέπτου.
"Καταφέραμε να δούμε για περισσότερο χρόνο το πώς συμπεριφέρονται αυτά τα σωματίδια, όταν βρίσκονται στην παγίδα, πώς κινούνται, ποια είναι η ταχύτητα και η ενέργειά τους. Με λίγες δεκάδες σωματίδια ήταν δύσκολο να τα δούμε όλα αυτά.
Με μερικές εκατοντάδες σωματίδια αρχίζουμε να βλέπουμε τη συμπεριφορά τους μέσα στην παγίδα", αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Τζέφρι Χανγκστ, του Πανεπιστημίου Ααράους στη Δανία αναφερόμενος στη μαγνητική παγίδα που αποτρέπει την επαφή της αντιύλης με την ύλη.
Μόλις αυτές έλθουν σε επαφή αλληλοεξουδετερώνονται και δημιουργούν καθαρή ενέργεια, κάτι που εμπόδιζε τους επιστήμονες να μελετήσουν τα μυστηριώδη σωματίδια και να λύσουν το γρίφο του "Big Bang" και της γέννησης του Σύμπαντος.
H διεθνής επιστημονική ομάδα που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ALPHA (Antihydrogen Laser Physics Apparatus) και δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιθεώρηση "Nature Physics" προσπαθεί να μελετήσει την εσωτερική δομή των ατόμων αντιυδρογόνου, καθώς και την επίδραση της βαρύτητας πάνω στην αντιύλη.
Ετσι ελπίζουν ότι θα διαπιστώσουν τις διαφορές ύλης - αντιύλης και θα κατανοήσουν γιατί η πρώτη κυριαρχεί στο Σύμπαν, ενώ η τελευταία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ
Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης δημιουργήθηκαν με τη γέννηση του Σύμπαντος. Αν όμως οι ποσότητές τους ήταν ίσες, δε θα υπήρχε Σύμπαν, αντίφαση την οποία προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες μέσω της μελέτης των αντισωματιδίων που είναι "καθρέφτες" των σωματιδίων, πανομοιότυπα αλλά με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο (πρωτόνιο - αντιπρωτόνιο, υδρογόνο- αντιυδρογόνο, ηλεκτρόνιο- ποζιτρόνιο).
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

www.inews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου